Klinisk           

veterinærmedisin

Klinisk veterinærmedisin omfatter tradisjonelt de store «fagbegrepene» indremedisin og kirurgi, obstetrikk (fødsel og fødselshjelp), og reproduksjon. Undervisningen i fagene er har vært rettet mot diagnostikk og behandling (terapi) av sykdommer. Videre snakker vi ofte om ambulant veterinærpraksis når dyrlegen kjører til gården for å undersøke en ku, sau, hest eller gris for behandling av en sykdom, mens poliklinikk benyttes for små familiedyr bringes til dyrlege for undersøkelse og behandling. I vårt land har vi spesielt rettet undervisning og forskning vært rettet mot fiskesykdommer, men det regnes ikke som klinisk fagfelt selv om det innebærer diagnostikk og behandling av fiskesykdommer. (Se egen omtale her: Akvamedisin og fiskesykdommer)

Les mer om Opprettelse av De Medisinske Klinikker

Du finner mer informasjon om de enkelte fagfeltene under disse overskrifter

  • Når dyreeieren ringer dyret til dyrlegen for undersøkelse og behandling, kaller vi virksomheter for Poliklinisk veterinærmedisin eller ambulant veterinærmedisin. Det er vanligste praksisform for smådyr og hest. 

    Med smådyr mener vi i dag i Norge hund, katt og andre mindre familiedyr som holdes for hygge og nytte og hundesport, mens hestemedisin i stor grad også er et familiedyr (companion) i dag, selv om travsporten, og riding oftere drives som en sport og delvis som næringsvirksomhet. Disse dyrene utsettes for sykdom og behandling i alle livsfaser, siden de ikke skal sjaltes ut for å bli spist. Spesielt er sykdomsbildet hos hund og katt i dag «geriatri» - læren om de gamle individers sykdommer – svært vanlige årsaker til veterinærkonsultasjon. Vi ser en lignende tendens i hestesporten, der hesten holdes i live uten å «produsere noe f.eks. som ridehest, men blir pensjonerte og blir undersøkt for tilstander som forekommer i høy alder.

    Produksjonsdyrene, slik som melkeku og slaktegris, får tilsyn og behandling så lenge de er produktive, og deretter slaktes eller avlives. Det er som regel sykdommer som hyppigst opptrer tidlig i livet ofte før kjønnsmodningen, som preger dyrlegens hverdag. I stadig større grad er forbyggende tiltak viktig i produksjonsdyrmedisin. I dette fagfeltet skjer det også undervisning i etologi og epidemiologi. Endringer i husdyrbruket med stadig større besetninger og krav til løsdrift der storfe får bevege seg mer fritt innendørs eller utendørs har medført bedre dyrevelferd og endrede krav til undersøkelse og diagnostikk i produksjonsdyrmedisin. Den endringen har ført til store endringer for undervisning ved Veterinærhøgskolen og den praktiske veterinærvirksomheten i landet.

    Samtidig har det skjedd en stor spesialisering innenfor alle de kliniske fag. Få dyrleger kan i dag beherske og drive med alle dyrearter slik som før krigen og helt opp til 1980 og 1990 tallet.

    På disse sidene vil du finne undervisningskompendier i ulike fag som har vært undervist opp gjennom årene ved NVH. Du kan søke på fagområde eller forelesers navn hvis du vet det. Eller du kan bla i kompendier per 10 år siden 1935 fram til 2010 (2024).

    Medisin og klinisk veterinærmedisin benytter vi om faget som tar for seg klinisk diagnose, forekomst, årsaksfaktorer og behandling og forebyggelse av sykdom hos husdyr.


    Indremedisin er læren om sykdommer hos husdyr, hvordan sykdommene oppstår, årsakene, og de ytringene (på norsk sier vi kliniske funn eller ofte symptomer), diagnostiske metoder, diagnoser, og behandlingene.

    Typiske indremedisinske sykdommer er lidelser i fordøyelsessystemet, i hormonproduserende organer som bukspyttkjertelen (pankreas) og skjoldbruskkjertelen (tyroidea), i luftveiene, i hjertet og sirkulasjonssystemet og kreftsykdommene. 

    Sykdommer hos husdyr varierer mye etter art, rase, alder og for hvilket formål dyret holdes.

    Mange sykdommer hos små familiedyr som hund og katt minner svært mye om lidelser hos mennesker i alle aldersgrupper.
    Slik som hos mennesker er det flest sykdommer hos eldre individer  når det gjelder hund og katt (i forhold til naturlig livslengde). Når det gjelder produksjonsdyr slik som ku, sau og gris er sykdomsbildet preget av de typiske lidelser hos unge dyr og det som kalles pediatri hos mennesker – eller barnesykdommer. Bare et lite antall griser når kjønnsmoden alder i vårt land og sykdomsbilde er ofte spedyrets lidelser med parasitter og infeksjoner. 


    Vi skiller behandlingsmetodene mellom medisinsk (indremedisinsk behandling) og kirurgisk behandling. Sykdommer som kan behandles med operative inngrep, omtaler vi ofte som kirurgiske lidelser, mens de som kan behandles med medisiner i form av injeksjon under huden eller ved å gi noe i munnen kalles indremedisinske. 


    Kirurgi er derfor læren en manuell behandlingsmetode der operatøren vanligvis benytter en kniv (skalpell) for å korrigere eller fjerne noe fra kroppen. 

Produksjonsdyrmedisin

Institutt for produksjonsdyrmedisin

Bakgrunnen for opprettelsen

Instituttet ble opprettet i 2004 som en del av en større omorganisering ved Norges veterinærhøgskole (NVH). Hensikten var å samle fagmiljøer innen klinisk veterinærmedisin og populasjonsmedisin for produksjonsdyr (storfe, småfe, svin og fjørfe) i én enhet. Dette skulle styrke forskningen, undervisningen og den kliniske virksomheten innen dette feltet.

En stor flokk sauer samlet tett sammen.

Produksjonsdyrmedisin omfatter forebygging, diagnostikk og behandling av sykdommer hos husdyr som brukes i matproduksjon. Det fokuserer også på dyrevelferd, mattrygghet, smittevern og bærekraftig husdyrhold.

Andre institutter ble også opprettet i 2004-reformen, og omorganiseringen førte til at fagområdene på NVH ble delt inn i fire hovedinstitutter, nemlig

  1. Institutt for produksjonsdyrmedisin (ProdMed)
    – Dekket klinisk veterinærmedisin og populasjonsmedisin for produksjonsdyr.

  2. Institutt for sport- og familiedyrmedisin (SportFaMed)
    – Dekket de kliniske fagene indremedisin, kirurgi, obstetrikk, radiologi mv på smådyr (hunder, katter) og hester.

  3. Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi (MatInf)
    – Her ble næringsmiddelfaget, kjøttkontroll, mattrygghet, mikrobiologi, parasittologi og immunologi samlet – som omfattet altså sykdomsforebygging, og zoonoser (sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker).

  4. Institutt for basalfag og akvamedisin (BasAm)
    – De grunnleggende veterinærmedisinske fag som anatomi, fysiologi og biokjemi, genetikk og husdyrbruk, farmakologi inkludert den kliniske disiplinen patologi og forskning på fiskemedisin og akvakultur.

Hovedmålene med reformen var:
Effektivisere undervisning og forskning ved å samle beslektede fagmiljøer.
Styrke samarbeid på tvers av fagfelt innen veterinærmedisin.
Forbedre anvendt veterinærmedisin gjennom mer spesialiserte institutter.

Før omorganiseringen i 2004, var fagmiljøene innen produksjonsdyrmedisin en del av andre institutter ved Norges veterinærhøgskole (NVH). 

Omorganiseringen medførte at de største delene Institutt for stordyrsjukdommer, og Institutt for reproduksjonsfysiologi og -patologi, samt Institutt for obstetrikk og Institutt for rettsmedisin ble samlet i det nye produksjonsdyrinstituttet. 

Samtidig ble hestesykdommer innen fagfeltene kirurgi, indremedisin, og obstetrikk overført til Institutt for sports- og familiedyrmedisin. Denne delen ble slått sammen med Institutt for smådyrsjukdommer og smådyraktiviteten (hund og katt hovedsakelig) ved Institutt for obstetrikk i det nye store SportFaMed, men uten at reproduksjonsfysiologien og -patologien på smådyr ble lagt til dette instituttet.

Referat av professor Flatlas forelesninger Norges veterinærhøgskole 1968. Utgitt i Nasjonalbibliotekets Nettbibliotek.

Smådyrmedisin

Faget smådyrmedisin omfatter sykdomsdiagnostikk og behandling i indremedisin og kirurgi, fødselshjelp (obstetrikk) og reproduksjon hos hund og katt og andre familiedyr. Disse fagene ble fra starten i 1935 undervist ved ett institutt, deretter ved fire disiplininstitutter i mange år. I 1990 ble fagene (unntatt reproduksjon) samlet i et dyreartsinstitutt, Institutt for smådyrsjukdommer.

Halvtonet bilde av en eldre mann i dress og slips, tatt i profil. Bildet har et retro utseende med prikkeffekt.

Olav Asbjørn Berg

Dosent Olav Asbjørn Berg var den første leder av det som svar starten på dagens seksjon for smådyrmedisin, men som i starten var delt i indremedisin (ble kalt indremedisin II, fordi det var gått ut fra Indremedisin for alle dyrearter) og i kirurgi. Mens indremedisinfaget ble delt i to, skjedde denne delingen for kirurgifaget flere år senere. Da Anders Strande som var professor i kirurgi, og instituttleder for Institutt for kirurgi, etter professor Wirstad (se info og intervju annet sted) gikk av med pensjon, ble smådyr-delen av kirurgien slått sammen med indremedisin i det instituttet som het Smådyrinstituttet. Den første lederen var dosent og senere professor Jorunn Grøndalen. 

Dosent Berg døde i 2002 89 år gammel. Han var faglig aktiv i smådyrmedisinsk forskning og undervisning  og han gjorde flere studier av prostata og prostatahypertrofi hos hund.

Les minneord om Berg her.

Publikasjoner Olav Aasbjørn Berg

  • Vitenskapelig artikkel om Toxoplasma fargetest på hunder i Norge, skrevet av Poul H.F. Borgen og O.A. Berg, publisert i Acta Pathologica et Microbiologica Scandinavica, Vol. XLI, Fase 5, 1957.

    Toxoplasma dye test in dogs in Norway. 1957

    Berg, Olav Asbjørn publikasjon - Toxoplasma dye test in dogs in Norway. 1957

  • Side fra publikasjon med tittelen 'Hvalpesykevaksinasjon av hunder i Norge i 3-årsperioden 1959–61' av Olav Asbjörn Berg, fra Norges Veterinærhøgskole, med data om vaksinasjonens effektivitet.

    Hvalpesykevaksinasjon av hunder i Norge

    Berg, Olav Asbjørn publikasjon - Hvalpesykevaksinasjon av hunder i Norge i 3-årsperioden 1959-61. 1962

  • Bokomslag med teksten "VII Nordiske Veterinærmøte 1954" og "BCG-vaksinasjon av hund. Av O. A. Berg."

    BCG-vaksinasjon av hund

    Berg, Olav Asbjørn publikasjon - BCG-vaksinasjon av hund. 1954

Hestemedisin

Nærbilde av hest med grime, svart-hvitt foto

Faget hestemedisin omfatter i dag all sykdomsdiagnostikk og behandling i medisinske og kirurgiske lidelser samt fødselshjelp (obstetrikk) og reproduksjon. Hestemedisin har de siste 30 år hovedsakelig rettet mot tilstander i trav- og ridesporten. Ved starten i 1935 var undervisningen rettet mot sykdommer hos brukshesten i skog- og landbruket og hos hest til transport. 

Hestemedisin ble undervist ved et institutt i1935, deretter ved de fire disiplininstituttene indremedisin, kirurgi, obstetrikk med ambulatorisk klinikk og reproduksjon i mange år. I 2004 ble hestemedisin og smådyrmedisin slått sammen i Institutt for sports- og familiedyrmedisin. 

Intervju med Professor Hans Fredrik Wirstad av Einar Johannesen, NRK

Kirurgisk institutt

Hans Fredrik Wirstad, c.m.v., var den første professor i kirurgi, og han utnevnt som professor i 1937. Det var to år etter opprettelsen av NVH. Han var sjef for kirurgen fram til 1967-68, da professor Anders Strande ble utnevnt til sjef ved Institutt for kirurgi. Han var aktiv fram til sammenslåingen av kirurgen med indremedisin for smådyr (I II) og smådyrvirksomheten ved institutt for obstetrikk (poliklinikken og den obstetriske operasjonsklinikken kalt – stasjonærklinikken som angikk små familiedyr som hund og katt) med opprettelsen av Smådyrinstituttet i 1991??

Dosent Jorunn Grøndalen ble smådyrinstituttets første instituttleder. Hun ble senere utnevnt til professor.

Veterinæren Einar Johannesen (1926-1997), jobbet som programleder i Norsk rikskringkasting NRK i en årrekke. Johannessen arbeidet i NRK radio fra 1950-tallet, og senere i NRK TV. Han gikk av med pensjon i 1993. Fra Wikipedia: Johannessens mest kjente programserie var magasinprogrammet Fra medisinsk forskning og praksis og Medisinsk magasin. Disse programmene spente over et stort antall temaer - alt fra relativt hverdagslige plager som tatt opp med fagpersonell til reportasjer fra og forklaringer av store inngrep som for eksempel hjertetransplantasjon

Han intervjuet professor Wirstad trolig i forbindelse med Wirstads avgang som professor i kirurgi i 1968.

Se Del 1 av 3 her

Obstetrikk

Fra Fødselshjelp og Ambulatorisk klinikk til Institutt for obstetrikk

Instituttet som het De Medisinske Klinikker i 1935 ble ledet av bestyrer professor Lars Slagsvold. Han hadde en amanuensis ved sin side veterinær Johannes L. Flatla.

Etter få år ble dette instituttet delt i flere kliniske disipliner som har dels blitt ytterligere oppdelt i nye fagområder og som dels har fått nye navn.

Professor Ragnar Bugge Næss ble utnevnt til professor i faget fødselshjelp og ambulatorisk klinikk i 1939.

Han ledet instituttet i mange år. Han var en inspirerende og fargerik lærer og en dyktig fagmann.

Bilde av Ragnvald Bugge Næss
Bilde av Ragnvald Bugge Næss

Professor Bugge Næss hadde tidlig i sin karriere benyttet en hestevogn i sin dyrlegepraksis og det er skrevet i beretning om denne vognen.

Senere ble vognen restaurert på dugnad av NVHS medlemmer og det finnes bilder av vognen før restaureringen, og etter at vognen var satt i stand. Før NVH flyttet til Ås var den nyrestaurerte vognen utstilt i foajeen foran biblioteket på Adamstua. I dag står den oppbevart på Ås, uten å være til skue.

Bugge Næss døde i 1953 og samme år blir institutt etter hetende Ambulatorisk klinikk og fødselshjelp.

Det er skrevet flere omtaler om Bugge Næss, blant annet denne av Roar Ektvedt: 

En dyrlege og hans vogn. Historien om professoren og charabancen  (artikkelen står i Årboka til Norsk Veterinærhistorisk Selskap).

Halvtonet bilde av en mann i dress.
Bilde av Odd Skjerven

Amanuensis Jon Teige overtok undervisningen i faget og ble konstituert klinikkstyrer i 1953. Professorrådet ved Norges veterinærhøgskole valgte å utlyse to utdanningsstipend (i 1954-55 og etterfølgende år) som ble tildelt første amanuensis Jon Teige og amanuensis Odd Skjerven. Skjerven forsvarte sin dr. philos avhandling i 1956, og ble utnevnt til professor i obstetrikk i 1958 som etterfølger etter Bugge Næss.

Skjerven var distriktsveterinær i Oslo veterinærdistrikt fra 1957 til 1974. Han var en meget inspirerende og dyktig lærer i obstetrikk, en god forsker og en meget god forskningsveileder.  

Han har hatt stor betydning for den kliniske forskning innen norsk veterinærmedisin utover det obstetriske fagfelt. Han var prorektor mens Weiert Velle var rektor på NVH. I 1987 gikk han av som professor.

Les mer om Odd Skjerven her.

Se Odd Skjervens doktorgradsarbeid her

Drektighetsundersøkelse av en engelsk settertispe ved professor Rolf Austad

Undervisningen i obstetrikk og fødselshjelp omfatter både normal fødsel, sykdommer i livmor under drektigheten hos alle dyrearter, og sykdommer i jurkjertelen.

Drektighetsundersøkelse av en engelsk settertispe ved professor Rolf Austad. Foto Lars Moe
Uframkommet rektal prolaps hos dyr, viser det røde vevet som stikker ut bakfra. Pelsen rundt er hvit og grå.
Eksempel på en sjelden sykdom i livmoren hos katt der livmoren vrenges ut gjennom kjønnsåpningen etter fødsel. Bildet viser de to livmorhornene som henger ut hos en katt.

Eksempel på et doktorgradsarbeid dr. med.vet. utført ved Institutt for obstetrikk av førsteamanuensis Johannes Grøndahl. «Utmelkingsegenskaper hos ku i relasjon til spenekanaldiameter».

Et eksempel på en forskningsoppgave til graden dr. scient. Graden ved Institutt for obstetrikk av stipendiat Astrid Indrebø. “Mastitt hos søye”.

Reproduksjon

Institutt for seksualfysiologi og seksualpatologi og Institutt for reproduksjonsfysiologi og -patologi.

I årsberetningen for NVH ble det i budsjettet for 1949/50 oppført en bevilgning til en stipendiat-stilling ved høgskolen. I den stillingen ble vet. med. dr. Otto Normann Garm ansatt.

Institutt ble opprinnelig (1951) kalt seksualfysiologi og seksualpatologi og Otto Norman Garm ble den første professor i faget. 

Ved etablering hadde instituttet provisoriske lokaler og ble da ledet av høgskolestipendiat., vet. med. dr. Garm. Garm hadde disputert ved veterinærhøyskolen i Sverige og ble utnevnt som professor i seksualfysiologi og seksualpatologi i 1952. Instituttet fikk nytt bygg i 1957 og samtidig ble dosent John Aamdal som var dosent i kunstig sædoverføring flyttet fra Institutt for husdyrbruk og genetikk til det nyopprettede instituttet.  Instituttet hadde skiftet navn til Institutt for reproduksjonsfysiologi og -patologi. I 1959 var det en egen Avdeling for kunstig sædoverføring.

Det ble opprettet et dosentur i reproduksjonsendokrinologi i 1962 og dr. med. vet. Weiert Velle ble utnevnt i dosenturet.  Da Velle ble beskikket som professor i fysiologi i 1975, fikk Torleiv Lunaas stillingen som dosent i reproduksjonsendokrinologi. Weiert Velle ble senere rektor ved NVH.

Professor Garm gikk av med pensjon i 1976 og samme år ble dr. med. vet. Ola Onstad utnevnt som professor i faget. 

Svart-hvitt portrett av eldre mann med kort hår og dress.
Bilde av Otto N. Garm
Maleri av en mann i en blå akademisk kappe med kjede, sittende med hendene i fanget.
Maleri av rektor Weiert Velle
Reproduksjonsbygningen
I 1957 sto det nye reproduksjonsbygget ferdig på Adamstua. Foto: NVH, Inger Catrinius

Institutt for veterinærmedisinsk rettsmedisin og rettslære

Rettsmedisinfaget ble opprettet noen få år etter etableringen av Norges veterinærhøgskole (NVH). Ved   opprettelsen i 1938 het fagområdet Institutt for Næringsmiddelkontroll, Hygiene og Rettsmedisin.

Carl Schwensen Aaser ble utnevnt som professor og styrer ved instituttet i 1938. 

Aaser som var født 1887 i Kristiania, ble utdannet som veterinær ved Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i København 1913. Han arbeidet først ved Statens Serumlaboratorium  og senere ved Veterinærinstituttet i Kristiania/Oslo i mange år. Han var overveterinær i kampen mot munn- og klovsyke-utbruddene i Aust-Agder 1926–27. Aaser var den første veterinær som disputerte for en norsk doktorgrad på en avhandling om gjeddepest. Han ble dr.philos. ved universitetet i Oslo i 1925. Han foretok mange utenlandsreiser for å studere bakteriologi og næringsmiddelkontroll. I årene 1927-38 var han stadsdyrlege i Oslo.

Bilde av Carl S. Aaser
Bilde av Carl S. Aaser

Et eget Institutt for rettsmedisin ble opprettet ved NVH i 1953. Carl S. Aaser ble instituttets første sjef i et dosentur fram til 1959. 

Aaser var svært engasjert i en rekke faglige og organisatoriske forhold og var medlem av Det Norske Vitenskapsakademi fra 1950.

I 1955 tok han initiativ til å opprette et veterinærmuseum. Det ble overtatt av NVH (1969) med Aaser som bestyrer. Han var Veterinærmuseets leder fram til han fylte 91 år.  Han døde i 1984 nesten 100 år gammel.

Les mer om Carl S. Aaser på Store norske leksikon

Professor Finn Gjesdal etterfulgte i stillingen etter Aaser.  Han ble ansatt som dosent i Veterinærmedisinsk rettsmedisin i 1959. Han var utdannet som veterinær ved NVH i 1941 og han var student på det første kullet med veterinærstudenter i 1935

Bilde av Finn Gjesdal
Bilde av Finn Gjesdal

I 1956 tok han juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo. Gjesdal var engasjert i en rekke utvalg og råd, og jobbet i en periode som generalsekretær i Den Norske Veterinærforening (1950-54) og redaktør av Norsk veterinærtidsskrift i samme periode. Han var involvert i utarbeidelse av dyrevernloven i 1966-68.

Gjesdal var en god foreleser, var myndig på en vennlig måte. Hans eksamensform i rettsmedisin muntlig var original. De fleste studenter fikk velge eksamensoppgave i veterinærmedisinsk rettsmedisin og rettslære selv, ved at de kunne velge oppgavene. De var nemlig plassert opp ned skrevet på et lite visittkort. Hele fagområdet var representert, og det kunne være utfordrende for sensor å vurdere prestasjonene fordi det kunne bli så mange ulike temaer som ble eksaminert på samme dag, og få studenter i det samme teamet.

Det foreligger flere kompendier i veterinærmedisinsk rettsmedisin og rettslære 

Et kompendium som heter «Forelesnings referat - Norges veterinærhøgskole», Finn Gjesdal, 1959. er tilgjengelig på Bibsys.


Gjesdal har skrevet en bok, «Dyrevernloven med kommentarer» av Finn Gjesdal, 1977

Andre bøker i samme emnet foreligger.

“Dyrevernloven : lov av 20. desember 1974 nr 73 om dyrevern med kommentarer” av

av Arne Frøslie, 1997.

«Dyrevernloven og andre bestemmelser om dyrevern» av Torleif Bull Njå, 1953

Dyrevernloven med kommentarer» av Finn Gjesdal, 1977